
Dyr elräkning? Skäll inte på ditt elbolag!
Varje månad kommer en elräkning, eller vänta lite nu. För [...]
Varje månad kommer en elräkning, eller vänta lite nu. För de allra flesta handlar det faktiskt om två räkningar. Elräkningen kommer från elhandelsbolaget och om man inte har samfaktura så kommer det dessutom även en räkning från elnätsägaren.
Under den sena våren, sommarmånaderna och hösten så brukar åtminstone jag inte reagera så mycket över elräkningen. Sedan, fortare än man ställt in sig på, så blir det höst och vinter och då kommer det plötsligt inte bara en utan två större fakturor. Det är givetvis egentligen inte någon överraskning. Elpriserna skjuter i väg när det blir kallare, olyckligtvis sammanfaller det med att elförbrukningen är större. Ett sätt att slippa en del av denna extra utgift är att ha ett fastprisavtal med ett fast pris per kWh, men det hjälper bara delvis. Det kommer trots allt inte bidra till att förbrukningen inte ökar och ser man över en längre tid riskerar det att bli dyrare.
Har du koll på din elräkning och vad du betalar för?
Elräkningen kan vara svår att förstå. Är elfakturan högre än normalt så kan den väcka irritation, men man betalar den snällt ändå.
Har du fast elpris så betalar du samma pris per kWh under hela avtalsperioden, medan rörligt elpris innebär att du betalar ett pris per kWh som beräknas som ett genomsnittligt pris för den aktuella månaden. Har du däremot timprisavtal så betalar du det pris per kWh som gäller när din elförbrukning äger rum.
Elhandelsbolaget, det vill säga det företag som säljer elen till dig, brukar oftast ha ett påslag på Nordpols spotpriser vid rörligt timpris. Vissa bolag har inget påslag, i stället tar de ut en fast månadsavgift. Det finns även elbolag som både har ett påslag och en månadsavgift. Oftast är de angivna priserna exklusive moms så för privathushåll tillkommer 25% moms på elpriset som en extra kostnad.
Du betalar även för att din el transporteras via elnätet. Ofta kommer det som en separat faktura från elnätsleverantören, i vissa fall erbjuds en gemensam faktura.
Staten och elnätsägarna tar den större delen av kakan
Nätavtalet består av en abonnemangskostnad som baseras på säkringens och en så kallad elöverföringsavgift. Ofta betalar du en fast månadsavgift för elnätsabonnemanget och en rörlig avgift för elöverföringen. Dessutom betalar du energiskatt som för närvarande är 53,5 öre inklusive moms (2024) för varje kWh som förbrukats. Den första januari sker en höjning av energiskatten med 1,1 öre/kWh exklusive moms.
Marginella möjligheter att påverka elpriset du betalar
Med facit i hand så innebär det att själva elpriset är en ganska liten del av vad vi betalar för elen. Även om vi kan känna irritation mot elbolaget och i värsta fall ilska så är det elnätsägaren och staten som får det mesta när vi betalar för vår elförbrukning. Det innebär att vi inte kan påverka vår elräkning allt för mycket genom att jaga låga elpriser, men även en mindre besparing blir mycket pengar på sikt. Den stora förändringen skulle ske om staten sänkte energiskatten, men även om det diskuteras då och då så kan vi nog inte förvänta oss det i första taget. Så som de snälla och medgörliga medborgare vi är så kommer vi snällt att fortsätta betala vår elräkning, dock utan att känna glädje.
Dela nu
20 januari, 2025
12 december, 2024
11 december, 2024
5 december, 2024
3 december, 2024